Håb og enighed i en svær tid
I en polariseret verden, hvor vi hver dag hører om kriser, væbnede konflikter og stigende naturkatastrofer, er der brug for samling. De kommende internationale møder i Genève, Schweiz, minder os om, at vi stadig kan mødes om fundamentale menneskerettigheder, hvor alles liv skal beskyttes. Alle Røde Kors- og Røde Halvmåne-selskaber mødes
Fra den 22. til 31. oktober samles alle 191 Røde Kors- og Røde Halvmåne-selskaber for 34. gang.
Møderne afsluttes med en international konference, hvor næsten alle verdens stater også deltager. Temaet i år er "Navigate Uncertainty, Strenghten Humanity" (på dansk: Naviger i usikkerheder, Styrk menneskeheden), og er mere relevant end nogensinde.
Her vil man bl.a. drøfte de enorme humanitære behov, beskyttelse af liv, våben og international humanitær folkeret (IHL), krig i byer, humanitære konsekvenser af ekstreme klima- og vejrhændelser, og (gen)bekræftelsen af Røde Kors-bevægelsens rolle som fredsfaktor og en vigtig, neutral og uafhængig part i krisetider.
Møderne er et sted, hvor vi sætter politik til side, og fokus på menneskers behov og værdighed sættes helt i centrum.
Den 34. Internationale konference finder sted på et kritisk tidspunkt, hvor konsekvenserne af væbnede konflikter kræver, at vi fornyer forpligtelsen til vores fælles menneskelighed. Den markerer også 75-årsdagen for Genève-konventionerne fra 1949 (læs mere om konventionerne i faktaboks forneden). Derfor er det vigtigere end nogensinde, at Røde Kors- og Røde Halvmåne-bevægelsen samles og sætter fokus på at styrke forpligtelsen til kerneprincipperne og den humanitære folkeret. I en tid, hvor vi kan føle os magtesløse over for de udfordringer, verden står overfor, er det dette fællesskab, der kan skabe forandring. I øjeblikket er der over 100 væbnede konflikter i verden, mange af dem overset af medierne og det internationale samfund. Disse konflikter har langvarige konsekvenser for de berørte samfund. Når den internationale humanitære ret respekteres, reddes liv, og værdighed bevares.
Sammen kan vi inspirere til handling og vise, hvordan medmenneskelighed og solidaritet kan føre til positive resultater. Under den internationale konference bidrager Dansk Røde Kors bl.a. som medarrangør til debatter og workshops om mental sundhed og krigens regler. Her samles viden, erfaringer og gode idéer, som kan være med til at styrke vores fælles indsats.
10 dage – tre vigtige møder
Konferencedagene deles op i tre forskellige møder. Først er IFRC's generalforsamling (22.-25. oktober), hvor man fastlægger visioner, strategier og politikker for det internationale forbund, dvs. for alle de nationale selskaber. Derefter følger Delegationsrådet (27.-28. oktober), hvor de nationale selskaber hvert andet år, mødes og diskuterer politikker og ændringer. I år er der otte resolutioner, der skal drøftes og til afstemning.
Afslutningsvis åbnes Den Internationale Røde Kors- og Røde Halvmåne Konference (28.-31. oktober), hvor man i år bl.a. skal diskutere opretholdelsen af den internationale humanitære folkeret. Disse møder foregår hvert fjerde år. Det er kun i denne fase, at alle lande deltager med deres delegerede, og diskuterer resolutioner. I år er der fem resolutioner, der er til afstemning.
Fra Dansk Røde Kors deltager Præsident Jette Runchel, generalsekretær Anders Ladekarl, landsformand for Ungdommens Røde Kors Jonas Wiederholt Larsen, to hovedbestyrelsesmedlemmer, samt repræsentanter fra generalsekretariatet og international afdeling.
Hvad er Genève-konventionen?
Kort fortalt, så er Genève-konventionen en del af den humanitære folkeret, der beskytter dem, der ikke eller ikke længere deltager i væbnede konflikter. Den opstiller bl.a. regler for, hvilke våben og metoder de stridende parter på bruge. Alle stater i verden har skrevet under på Geneve-konventionen, hvilket før den til en grundpille i international humanitær ret. Læs mere her.
Hvad er IFRC og ICRC?
IFRC (står for International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies) er en paraplyorganisation for alle de nationale selskaber. De bl.a. hjælper og koordinerer aktiviteter ved kriser og konflikter landene imellem, således at hvert land ikke skal stå med disse opgaver, samtidig med at uddelegere nødhjælp.
ICRC derimod (står for International Committee of Red Cross) er den allerførste Røde Kors-organisation, der blev stiftet af Henri Dunant i Schweiz. Den har fokus på at beskytte ofre for væbnede konflikter og sikre overholdelse af international humanitær ret.