Stort behov for sundhedshjælp i Irak

Stort behov for sundhedshjælp i Irak

Hvordan går det i Irak? Landechef i Irak, Rommel Hebrio Sotto, opdaterer om situationen og det vigtige arbejde med sundhed.

Af JULIE BERGSTRAND-CHRISTENSEN - D. 26 SEPTEMBER 2024

Rommel Hebrio Sotto har været landechef for Røde Kors i Danmarks kontor i Irak siden april i år. Her fortæller han om situationen og særligt om arbejdet med sundhed.

Situationen i Irak er relativt stabil, i hvert fald hvis man sammenligner med andre lande i regionen. Der er flere små konflikter, men ingen større.

Fra dansk side støtter vi primært arbejdet i den nordlige del af landet, hvor der ligger nogle store flygtningelejre. De huser både internt fordrevne irakere og flygtninge fra Syrien.

Forholdene i lejrene er generelt dårlige, fordi mange mennesker lever på lidt plads. Mange mennesker har boet der i op til ti år og har ingen andre steder at tage hen.

Vi arbejder med sundhed i lejrene og støtter adgangen til sundhedsfaciliteter – helt konkret ved at støtte de få centre, der er, ved at drive mobile sundhedsklinikker og ved at udbrede viden om sundhed. Særligt udsatte er fødende kvinder og børn, så dem er der fokus på.

Jeg har selv en baggrund som sygeplejerske, så det er hårdt at iagttage de dårlige sundhedsforhold. Vi gør vores bedste for at hjælpe og vi har nogle fantastiske frivillige, som virkelig knokler.

Myndighederne mindsker adgangen til lejrene i øjeblikket, så det bliver sværere at arbejde der, men vi er der stadig og arbejder for at give en holistisk hjælp. Jeg synes jo, at det er en menneskeret at modtage hel basal sundhedshjælp.