”Børn, der har været på flugt, har oplevet svigt”

”Børn, der har været på flugt, har oplevet svigt”

Som frivillig støtte i snart ti år til børn og unge, der er flygtet alene til Danmark, har Mirjam set og oplevet betydningen af svigt.

Af SOPHIA JESSEN - D. 11 SEPTEMBER 2024

”Børnene kommer her ikke som et blank ark, der skal skrives på,” siger Mirjam Kofod-Pihl, 48 år.

I snart ti år har hun været frivillig midlertidig forældremyndighedsindehaver for børn og unge, der har været på flugt og er kommet alene til Danmark. Alle har været flygtet fra krigene i Syrien og Afghanistan.

”Det, der var min drivkraft, var retorikken i debatten. Det blev italesat som noget, vi ikke ønskede, og som en byrde for vores samfund. Så det var en handling, der kom ud af solidaritet med de her udsatte mennesker. Jeg kunne slet ikke tåle tanken om, at der var børn, der skulle stå med det alene,” siger Mirjam og refererer til den offentlige debat om flygtninge, som hun oplevede den under i 2015.

Det var, da borgerkrigen i Syrien tvang flere tusinde mænd, kvinder og børn på flugt. Heraf kom 248 børn og unge alene til Danmark i 2014, svarende til en femdobling fra 2013, og yderligere 585 i 2015. Samtidig eskalerede og sendte krigen i Afghanistan tusinder på flugt, hvoraf 844 og 527 børn og unge i henholdsvis 2015 og 2016 flygtede alene til Danmark.

Der er tryghed i det genkendelige

Som frivillig støtte til uledsagede børn og unge gjorde Mirjam det til en af sine vigtigste dyder at se og anerkende de unge i deres helhed, siger hun:

”Det, de kommer med, er en fuld identitet, som er ægte og oprigtig, og det bliver den ikke mindre af, fordi de lander i en anden kultur. Det er vigtigt for mig at bevare og beskytte den identitet, og ikke at modarbejde eller skære den kultur til, som de kommer med. For når du kommer og lever i beredskab, er det ikke der, du tager et skridt ud i en ny kultur, men det skal nok komme, når barnet er klart til det. Det skal vi have tillid til.”

”Når du er i en udsat position, fordi du er adskilt, kan det gøre dine behov større for at holde dig til noget genkendeligt, for eksempel en religion, og det skal du lade dem gøre, for der er tryghed i det. Det er et kæmpe arbejde at krydse kulturer, og det gør jeg bedst, når jeg optræder som en kultur-tolk, der forklarer dem sociale koder i vores kultur. Det kræver, at du udfordrer din egen måde at tænke på og forstår, at der er andre lige så gyldige måder at tænke på,” siger Mirjam.

Det er børn, der har oplevet svigt

I sin rolle som frivillig midlertidig forældremyndighedsindehaver er det Mirjams opgave at sikre, at de unges tarv og rettigheder overholdes, når de har fået ophold i Danmark. Men også, at de får den nødvendige støtte og omsorg i en svær og afgørende periode af deres liv.

”Børn, der har været på flugt, har oplevet svigt. Så du kan blive mødt med mistillid, skepsis og afvisning i flere måneder,” siger Mirjam, og derfor kræver hendes rolle oftest et stort tillids- og relationsarbejde med den unge.

”Det tog lang tid at vinde deres tillid, og du skal kunne tåle at være værge for en, der har en grundlæggende mistillid til voksne. De har været på flugt, og mange har ikke haft nogen videre positive oplevelser med voksne. Så de kan være lukket for at passe på sig selv.”

Derfor er det også vigtigt, understreger Mirjam, at relationen ikke ses som et symmetrisk forhold. Men at den derimod er asymmetrisk i den forstand, at du ikke afbryder relationen eller stopper med at skrive til de unge, fordi de måske ikke svarer dig, hvis de ikke eksplicit har frabedt sig det.

Rytmer og markering af højtider

I sine relationer har Mirjam været særlig fokuseret på at have faste rytmer og tidspunkter for sine besøg.

”Der er et kæmpe arbejde med at opbygge tillid. Det skaber du ikke ved at sige, at de kan stole på dig, men ved at være gennemsigtig, tålmodig, ordholden og troværdig. Der skal være fuld overensstemmelse mellem det, du siger, og det, du gør.”

Det har også været vigtigt for hende at gøre noget ud af mærkedage, som fødselsdage, eller højtider, såsom jul og Ramadan.

”Jeg har altid mærket betydningen af Ramadan, der kan sammenlignes med december for os. Men i halen på det kommer sorgen og savnet, som de måske kan have lyst til at sove eller isolere sig fra. Så jeg gør meget ud af at markere de højtider og invitere dem på mad, så vi kan bryde fasten sammen. Det har jeg tænkt som min måde at vise omsorg på.”

Et udvidet perspektiv på verden

I dag vil Mirjam til enhver tid anbefale andre at blive frivillige midlertidige forældremyndighedsindehavere, siger hun:

”For det er en måde at få lov at hjælpe andre på, og det kræver ikke noget fysisk eller økonomisk. Det er en gave at lære et andet menneske at kende, som kommer fra en anderledes kultur, og jeg er jo på halen over den styrke, de udviser.”

”Da jeg startede, var jeg pinligt uvidende, men i dag har jeg fået rigtig meget viden ud af det også, og pludselig er en nyhed fra en anden del af verden blevet relevant for mig på en anden måde. Min verden er blevet større, og det er en fantastisk gave at have fået.”

Sådan støtter vi uledsagede børn og unge på flugt

Røde Kors støtter uledsagede børn og unge i både asylfasen og efter, de har opnået ophold i Danmark.

  • Det er frivillige repræsentanter, der sikrer, at børn og unges rettigheder overholdes under asylsagens behandling. Her vil rollen særligt fokusere på bisidning og at repræsentere den unge over for Udlændingestyrelsen og andre myndigheder, samt at være med til at tage beslutninger om fx sociale forhold.
  • Når den unge har opnået ophold, vil det være en midlertidig frivillig forældremyndighedsindehaver, der sikrer dette. Denne vil også inddrages i vigtige beslutninger om den unge, men derudover også støtte vedkommende i at styre sin økonomi, skabe sociale relationer og i at trives.
  • Selvom begges roller vil ophøre formelt, når den unge fylder 18 år, kan den frivillige fortsat tjene som en vigtig støtte i den unges overgang til voksenlivet. I Røde Kors-regi kan det fx være gennem vores indsats Venner Viser Vej, som du kan læse mere om her.

Du kan også læse mere om vores arbejde med at støtte børn og unge, der er flygtet alene, på vores hjemmeside her