Ukraine

Ukraine

Situationen i Ukraine

Vi er lige nu vidner til en eskalerende humanitær katastrofe i Ukraine. Kampvogne ruller, og missiler tordner ned. Rædselsslagne børn og voksne gemmer sig i kældre og togstationer – eller flygter ud af byerne af frygt for deres liv.

Situationen er anspændt og farlig. Og den udvikler sig time for time. Der er kampe i gaderne, og folk er bange. Mange ukrainere har ikke vand, elektricitet og kun minimal telefonforbindelse og internet. De mest sårbare er allerhårdest ramt: handicappede, syge og sårede, som ikke kan få hjælp og mad og vand. Mange har desperat brug for psykisk førstehjælp og beder om hjælp til at komme ud af landet.

Kampene har allerede krævet civile ofre. Og vi frygter, at flere børn og voksne vil miste livet i de kommende dage. Der er brug for akut beskyttelse og lægehjælp til de uskyldige civile, der bliver fanget i krydsilden. Der er også brug for helt basal nødhjælp, mad, vand og medicin til de børn og voksne, der nu har forladt deres hjem og lever på flugt.

Opbakningen fra danskerne er enorm – brug for penge lige nu

Vi oplever herhjemme, at viljen til at hjælpe er enorm. Det er meget værdsæt. Meldingen fra vores kolleger i Ukraine og i nabolandene er, at der ikke akut er brug for tæpper og tøj. Derimod er der brug for penge, som giver os fleksibilitet til at hjælpe dér, hvor behovet er størst med det, der er mest behov for. Hygiejnepakker, medicin, vand osv. Pengene bruges lokalt så vidt muligt, enten der hvor hjælpen gives eller i nærområderne til forberedt og specialiseret nødhjælp.

Vores butikker vil fortsat kunne imødekomme donationer af tøj. På et tidspunkt kan det godt give mening at give direkte til ukrainerne (også cykler, legetøj osv.). Det bliver vi klogere på i takt med, de ankommer.

Behovet for frivillige

Røde Kors kan meget vel få brug for flere frivillige, hvis der kommer et stort antal asylansøgere. Til modtagelse, leg med børn, integrationsaktiviteter osv. Vi har åbnet en hjælpelinje (Røde Kors Parat), der rådgiver om mulighederne for at engagere sig nu og i den kommende tid.

Røde Kors sender ikke frivillige til katastrofeområder i udlandet. Der er brug for professionelle nødhjælpsarbejdere, der er uddannet til arbejdet.

Sådan er vi tilstede i Ukraine og nabolandene

Røde Kors arbejder dag og nat i Ukraine og er også tilstede med hjælp i Ukraines nabolande. Vi yder livsvigtig førstehjælp og står klar med basal nødhjælp og hjælper også på anden vis. Vi:

  • uddeler rent vand, mad, varmt tøj og hygiejnepakker
  • giver beskyttelse
  • yder førstehjælp til sårede
  • yder psykisk førstehjælp til bange og desperate civile
  • uddeler kontantbeløb til familier på flugt
  • hjælper med vandforsyning, støtte og udstyr til hospitaler og klinikker
  • reparerer vital infrastruktur så som vandledninger og pumpestationer

Fakta-tal pr. 4/3 2022:

Over 2,6 mio. mennesker er allerede flygtet fra Ukraine til nabolandene. 1,2 mio. er ankommet til Polen (UNHCR 8. marts)

1,5 millioner menes at være på flugt internt i Ukraine. Tallene stiger time for time. (UN OCHA, 5. marts)