Zafar Ahmed har lært at lave fiskenet

Zafar Ahmed har lært at lave fiskenet

Zafar Ahmed har lært at lave fiskenet

Zafar Ahmed på 61 år er en af de 900.000 mennesker, der bor i en af de 34 lejre i

flygtningelejren Cox’s Bazar .

Han kommer ofte i en af Bangladesh Røde Halvmånes Community Safe Spaces i flygtningelejren, hvor Røde Kors i Danmark støtter psykosociale aktiviteter. Efter Zafar flygtede fra Myanmar i 2017 og ankom til lejren, blev han hurtig opsøgt af frivillige fra Røde Kors, som fortalte om stedet.
”Vi sad bare i vores telte og lavede ingenting. Vi følte os meget uden håb. Men så kom der nogle frivillige og fortalte os, at det ville være godt for os at besøge deres center, og vi begyndte at komme der to dage om ugen.” fortæller Zafar.

De frivillige fra Bangladesh Røde Halvmånes Community Safe Spaces spurgte Zafar og de andre, hvad de kunne tænke sig at lave af aktiviteter. De var hurtige til at efterspørge, om de måtte lære at lave fiskenet.

”Så det lærte vi. Derefter lærte vi vores sønner, familiemedlemmer og venner i lejren at lave fiskenet. Vi kommer her stadig. Jeg har mødt mange mennesker her, og vi deler vores historier, oplevelser og tanker med hinanden.” siger Zafar.

Fiskenettene baner vej for indkomst
Nogle gange får Zafar og de andre mænd fra centeret mulighed for at hjælpe de lokale fiskere med at fange fisk, hvor de kan tage nogle af fiskene med hjem til familien eller sælge nogle af fiskene til naboer.

Fiskeri var også en stor en del af hverdagen tilbage i Myanmar, og at kunne fortsætte disse traditioner har stor betydning for Zafar.

”Denne læring af færdigheder har været meget nyttigt for os. Nogle gange tager vi til de små søer inde i lejrene og fanger fisk. Vi tager fiskene med tilbage til vores hjem og spiser dem sammen med familien. Det føles godt. Følelsen minder meget om, hvad vi havde tilbage i Myanmar.” siger Zafar.

Siden 2017 har Røde Kors i Danmark i samarbejde med Bangladesh Røde Halvmåne hjulpet omkring 140.000 mennesker med psykosociale aktiviteter i fem Community Safe Spaces i flygtningelejrene i Cox’s Bazar.

Den psykosociale støtte er central, hvis man skal udrede de langsigtede konsekvenser af en katastrofe og forebygge de konsekvenser for det psykiske helbred, som katastrofer medbringer, ved hjælp af psykosociale redskaber.
Derfor er det blandt andet erfaringer som dette arbejde fra Cox’ Bazar, som Røde Kors nu er startet på at udbrede til resten af Bangladesh med støtte fra Venskabsprojektet.